Yuko Omura – turist i eget land

Yuko-1

Yuko Omura gjorde den här vintern en månadslång affärsresa till sitt hemland Japan. Vi, på Archtours följde med hennes resa på avstånd från vårt trygga kontor. Syftet med resan var att marknadsföra Archtours Japan och den nylanserade hemsidan. Yuko deltog också i det veckolånga Business Matchmaking-evenemanget som ordnades av Finpro i Sendai.

Tack vare sin täta stadsstruktur, högteknologi, och en förfinad känsla för material är Japan ett intressant resemål för arkitekter. Vi intervjuade Yuko för att få veta mer.

Är vintern en bra tid att besöka Japan?
Varje årstid är intressant i Japan men vanligtvis rekommenderar jag att åka lite senare under våren. Vintertid kan man kombinera resan med vintersportsaktiviteter.

Varför åkte du till Japan?
Jag besökte Finpro:s Business matchmaking-evenemang i Sendai. Dessutom tillbringade jag två veckor i Tokyo och en vecka i Sapporo med att marknadsföra Archtours Japan. Jag höll också ett seminarie för arkitektstuderanden i Sapporo om hur man etablerar affärsverksamhet i Finland.

 

Yuko-3

 

Vad tyckte du om Business Matchmaking-evenemanget?
Det var mycket väl organiserat och gav mig möjlighet att nätverka med arkitektbyråer, universitet, resebyråer och mindre företag. Jag skapade många nya kontakter, av vilka en del ledde till offertförfrågningar.

Var det första gången du besökte Sendai?
Jag hade varit i Sendai några gånger tidigare men jag kände inte till stadens koppling till Finland. I år firades 10-års jubileum av Business matchmaking mellan länderna. Det har bland annat gett upphov till projekt som the Sendai Finland Wellbeing Center av Paatela & co Architects.

Hur kändes det att vara turist i eget land, blev du överraskad över något?
Jag hade glömt hur stort Tokyo är: där finns allt. Tokyo är som tio städer ihop. Det finns hela distrikt ägnade åt bara en sak som till exempel mode eller elektronik. Varje distrikt har sin egen karaktär. Mitt favorit distrikt är Kichijoji som ligger en bit utanför centrum. En kombination av natur och stad gör det till ett mycket attraktivt bostadsområde.
Yuko-2
Upplevde du någon form av kulturchock?
Jag hade väntat mig att bli lite chockad av mängden människor men jag anpassade mig mycket fort. Efter bara några dagar sprang jag runt och klämde in mig i metrotågen som alla andra.

Vilket resemål skulle du rekommendera utanför Tokyo?
Kanazawa är det trendigaste resemålet för tillfälle. Nyligen öppnades en snabbtågslinje från Tokyo till “Lilla Kyoto” som staden också kallas i folkmun. Det är en vacker stad med en traditionell japansk trädgård. Åker man dit rekommenderar jag också ett besök på museet för nutidskonst av SANAA arkitekter; 21 st  Century Museum of Contemporary Art.

Träffade du många arkitekter under resan?
Ja, många. Jag träffade bland annat en man från Zaha Hadid’s Tokyo 2020 olympiastadion- team. Det är en stor utmaning för dem att anpassa en utländsk arkitekts visioner till den japanska kulturen.

Vilka är de ledande arkitekterna i Japan?
Tadao Ando, SANAA och Ban Shigeru, Kuma Kengo, Teduka…Många av de ledande arkitekterna i Japan är också internationellt kända.

Såg du intressant ny arkitektur under din resa?
Ja, Mediateket i Sendai av Toyo Ito vars struktur är helt synlig på yttersidan och the Toranomon Hills i Tokyo av Nikon Sekkei. Toranomon Hills är som en miniatyrstad med kontor, bostäder, affärsutrymmen, hotell och trädgård byggd ovanpå en huvudtrafikled.

Hur har Japan format dig som arkitekt?
Att växa upp på ett ställe där det byggs oavbrutet har nog påverkat mig. När japanska arkitekter kommer till Europa förvånar de sig över att stadstrukturen är så organiserad, gammal och ny arkitektur har sin egen plats. I Japan är det en kaotisk blandning av allting överallt.

Vilken japansk stad är intressantast ur arkitekonisk synvinkel?
Tokyo och dess enorma skyskrapor mitt bland de historiska byggnaderna.

Ser du likheter mellan den nordiska och den japanska arkitekturen?
Absolut: ett avskalat formspråk och användningen av trä. Allt nordiskt är mycket trendigt i Japan just nu.

Vad kunde nordiska arkitekter lära sig av japansk arkitektur?
Användningen av utrymme. Vi måste var mycket effektiva i vår planering på grund av att tomterna är så små. Därtill bör även de minsta byggnaderna planeras så de kan motstå naturkrafter som till exempel jordbävningar.

Vad saknar du mest från Japan?
Maten! Speciellt riktig sushi och sashimi. De bästa havsfrukterna får man i Sapporo. Jag saknar också den där speciella känslan av aktivitet man överväldigas av då man är omgiven av skyskrapor.

Archtours Japan är ett dotterbolag till Archtours Ltd och är specialiserat på arkitekturresor både från och till Japan.