Kina

Det ekonomiska uppsvinget i Kina har lett till en synlig byggnadsboom. Ända till slutet av 1980-talet grundade sig all arkitektur på de tusenhövdade statliga ämbetsverkens planer. Dessa spelar fortfarande en roll i byggandet i stor skala. En del av dem samarbetar med internationella toppfirmor.

Tyngdpunkten för byggandet har legat på stränderna. Olympiaderna i Peking och EXPO 2010 i Shanghai har trappat upp farten för byggandet. Inför olympiaderna har man anlitat bl.a. Herzog&deMeuron.

Shanghai med sina skyskrapor och flygfält är ett tummelfält för experimentell arkitektur, men nivån på byggandet varierar. De högsta skyskraporna reser sig på den östra sidan av floden. Massimiliano Fukas, Toyo Ito, Dominique Perrault och Richard Rogers har inbjudits att förbereda förslag för kärnområdet i Pudong tillsammans med stadsplaneringsinstitutet SURPI. Även OMA har stora projekt på gång i Kina.

De kommer att byggas enormt många nya städer i Kina. Den brittiska ingenjörsbyrån Arup utvecklar en ekologisk modellstad i närheten av Shanghai som ett exempel för de kinesiska ingenjörerna.

Kina är intressant som fenomen – ett riktigt “möjligheternas land”! Många företag som intresserar sig för internationalisering siktar på Kinas stora marknader.

Tarvitset Adobe Flash Playerin nähdäksesi tässä kuvaesityksen. Lisäksi Javascript on oltava päällä.